4 mar. 2013

"La fille de l'Arc en ciel" - Fata din curcubeu


"La fille de l'Arc en ciel", 

au Théâtre de l'Orme, 
16 rue de l'Orme 75019 Paris (Metro Pré Saint-Gervais ou Télégraphe)

         Incep prin a va spune ca trec printr-o perioada putin mai dificila, perioada care ar trebui sa existe in viata fiecarui om si anume faptul ca am ajuns la o varsta in care incerc sa imi pun ordine in viata, sa analizez ce e bine si ce e rau din tot ce am facut si cam ce ar trebui sa fac pentru a redeveni omul pe care il tot arat altora, sa scap de aparente.
In incercarea mea de a ma schimba, am inteles ca trebuie sa experimentez lucruri noi, sa cunosc oameni noi si sa vad locuri noi, pentru ca numai asa ideea de schimbare poate fi cu adevarat realizata. Limitele, cercurile si granitele trebuie sa dispara din viata mea !

         Una dintre experientele pe care le-am incercat, a fost sa merg la teatru impreuna cu sotia mea. Poate daca ma nasteam in alt oras, in alt loc, lucrul acesta ar fi fost normal, insa m-am nascut si am crescut in Alba Iulia, un oras minunat al carui singur teatru de papusi pe nume Prichindel, nu l-am vizitat decat atunci cand eram copil si asta din cauza unei mentalitati pe care incerc si vreau sa o schimb.
        Prin intermediul retelei de socializare facebook, am aflat despre o piesa de teatru care se joaca timp de trei saptamani, in zilele de weekend, chiar aici in Paris. Ceea ce m-a intrigat cel mai mult a fost faptul ca este jucata de o romanca, o romanca ca si mine, care incearca sa razbeasca intr-o alta lume, diferita de cea in care s-a nascut. O romanca care a ales la randul ei sa spere, sa se incarce cu ambitie si sa faca orice pentru a-si implini visul. Am citit despre ea, m-am interesat unde si cand joaca si desi ma gandeam ca poate nu ne va placea, am ales sa mergem sa o vedem, sa incercam ceva nou.

         Am ales sa mergem cu metroul pana la statia Télégraphe, iar cand am coborat era atat de rece si batea un vant, de te facea sa strangi din toate oasele si am sperat sa fie teatrul cat mai aproape si macar sa fie cald inauntru, caci nu stiam la ce altceva sa sper. Ajunsi acolo am gasit un teatru diferit fata de ideea pe care o aveam eu in minte, de teatre in cladiri impunatoare, fiind situat la nivelul inferior al unui bloc inalt de locuinte. Dupa ce am trecut de casa de bilete am ajuns intr-o anticamera plina cu persoane, atat romani cat si straini, iar peretii acestei incaperi erau plini cu poze si afise de teatru. M-a surprins sa vad afise scrise in limba romana, iar in fundal se auzea o muzica tare placuta, o voce cunoscuta pe care am deslusit-o ca fiind a Mariei Tanase. Era o atmosfera tare prietenoasa, desi nu cunoasteam nici o persoana, era placut sa vezi zambete pe chipurile tuturor si sa auzi vorbindu-se atat in romaneste cat si in franceza.
          Impreuna cu Anuska, sotia mea, am observat si inteles ca teatrul acesta pe nume Théâtre de l'Orme, a fost infiintat in anul 2002, de catre Laurent Azimioara - singurul regizor roman care a infiintat un teatru la Paris, insa pe cand incepeam sa ne dezmeticim mai bine, am fost invitati cu totii in sala de spectacole a teatrului.
 Afisul spectacolului de teatru ,,La fille de l'arc en ciel"


Articol cu directorul teatrului 
Laurent Azimioara - singurul regizor roman ce a infiintat un teatru la Paris
Un mic afis despre istoria teatrului cu pricina.

          Nu pot si nici nu vreau sa descriu in totalitate piesa de teatru, caci nu stiu cum sa o fac, insa pot sa va spun ca din momentul in care a inceput si pana s-a sfarsit, chiar si acum cand va scriu, m-a cuprins un sentiment de multumire. Sunt multumit ca am ales sa mergem sa o vedem pe fata din curcubeul ce a rasarit din Sena - "La fille de l'Arc en ciel".
          Aveam o stare, un fel de ,,foame" sufleteasca, un sentiment de lipsa pe care orice lucru sau obiect pe care l-ai putea cumpara, nu ar putea sa ti-l stinga, iar acum am descoperit ca astfel de ,,alegeri" o pot face.

           Piesa de teatru  "La fille de l'Arc en ciel" poate fi descrisa ca ,,hrana pentru suflet", fiind prima descriere care mi-a venit in minte aseara dupa spectacol. Felul in care joaca actrita Marcela Motoc Aguessy este atat de real, atat de nemaipomenit, incat am simtit toate momentele piesei intr-un mod incredibil si nu cred ca am fost singurul din sala care a avut acele stari cunoscute prin denumirea de ,,mi s-a facut pielea de gaina", mai ales cand am auzit-o cantand. Ne-a trecut femeia asta prin toate starile posibile, prin sentimentul de tristete, prin cel de bucurie, facandu-ne sa radem, prin starea de melancolie si uimire (caci nu cred ca exista suflet de roman, aflat departe de casa, caruia sa nu-i tresalte putin sufletul cand aude piesa Mariei Tanase - ,,Mi-am pus busuioc in par" sau ,,Cine iubeste si lasa"), simtindu-ne parca ca o parte a piesei si a trairilor sale.
          Cred ca e minunat sa poti transmite astfel de sentimente cuiva, mai ales acompaniata fiind doar de un acordeonist si de luminile care-i jucau pe chip.
          Aseara am trait ceva frumos, am avut parte de ceva care mi-a astamparat poftele si care mi-a deschis apetitul pentru sentimente de acest gen, iar pentru asta nu pot decat sa multumesc fetei din curcubeul de pe Sena - Marcela Motoc Aguessy si celor care s-au implicat in realizarea ei.
          Daca si voi la randul vostru, simtiti nevoia de altceva, de hrana pentru suflet, va recomand sa mergeti sa o vedeti la sfarsitul acestei saptamani (8,9,10-Martie fiind programate ultimele spectacole la Théâtre de l'Orme) si sa speram cu totii ca piesa aceasta se va juca mult timp de acum inainte, aici in Paris, pentru a se bucura cat mai multi oameni care au nevoie de o schimbare in viata lor.
           Pentru ca lucrurile materiale nu aduc fericire decat acelora care au si sufletul impacat !
 Marcela - fata din curcubeu, care ne-a bucurat sufletul.

Rasplata unui artist deosebit e bucuria de pe chipul celorlalti si aplauzele, iar aseara aplauzele au fost lungi si zgomotoase, dupa meritul artistului.

Théâtre de l'Orme

Acest articol este in curs de ,,fabricare" ! ;)

http://www.amsorme.com/