24 feb. 2013

USCATORIA blocului - îți mai aduci aminte ?

M-am tot gândit cum as putea începe o mică poveste, care la final se va dovedi a fi puțin trista; Eu unul simt asta chiar acum in momentul in care o scriu si sincer nu vreau sa starnesc sentimente de tristete, dar prefer realitatea "cruda", decât inchipuiri pozitive.
Tin minte ca eram mic, tare mic si făceam multe lucruri cărora mama si alții le ziceau prostii, pot spune chiar ca am crescut dintr-o prostie intr-alta. Nu cred ca voi uita niciodată zilele de vara in care puteam face orice ne trecea prin cap. Erau atât de lungi si pline de activitate si jocuri ale copilăriei, încât acum mi se pare ca era ceva ireal.
Opreste-te câteva clipe si gândește-te la copilărie si la "cât de multe" se petreceau intr-o zi! Aveam timp de joaca, făceam si lectii (când apucam), iar după aceea continuam tot cu joaca si ziua tot nu se termina. Acum îmi zboară timpul si zilele de parca zici ca sunt condamnat la o viața ,,pe rapid" si nu cred ca sunt singurul care simte asta.

Îmi aduc aminte de o pățanie tare faina din copilărie care s-a terminat cu o scarmăneală zdravană, dar mi-a ramas in minte ca o amintire minunata.
Intr-una din zilele de vara ne-am apucat de pescuit ! Ne-am apucat așa, pur si simplu, peste noapte sa ne facem undite, sa le pregătim si sa plecam la pescuit. Stateam la bloc, intr-unul din cele mai linistite cartiere din Alba Iulia, in Tolstoi si eram foarte mulți copii de aceeași vârsta. Blocurile fiind date in folosință in anii '80, erau prevăzute toate cu niște încaperi speciale, numite uscatorii comune. In blocul meu exista o singura uscatorie la parter, insa erau unele blocuri care aveau câte una mai mică pe fiecare etaj.
Tin minte ca in uscatorie lumea păstra diferite lucruri, unii își puneau la uscat rufele, iar alții, printre care si tatal meu, își tineau bicicletele in siguranță.
In ziua de care vorbeam, împreuna cu fratele meu, am luat bicicleta tatălui din uscatorie si am plecat cu ceilalți copii la pescuit. Aveam de ales intre raul Ampoi si raul Mureș, dar cineva a propus sa mergem cu toții sa pescuim pe un mic lac numit Tăușor, care era aflat la intrarea in oras, insa mult mai aproape decât raurile amintite.
Ne-am dus repede pana acolo, fratele meu conducea bicicleta, iar eu fiind mai mic stateam pe port-bagaj. As fi vrut eu sa fiu cel care conduce, dar era atât de mare bicicleta, iar eu atât de mic, încât nu ajungeam nici măcar pana la pedale, deci de pedalat nici nu putea fi vorba ;). Am pescuit, ne-am jucat cu toții si a fost atât de minunat totul, încât in momentul când am scăpat bicicleta tatălui in lac si s-a lovit de niște pietre si ceva țevi ce treceau pe acolo, parca totul s-a transformat intr-o tragedie. S-a spart farul, dinamul s-a rupt si s-au indoit si niște spițe, era un coșmar....
Cu chiu, cu vai am ajuns acasa, am "reparat" cu super glue si scotch stricaciunile si am pus la loc bicicleta in uscatorie, înainte ca părinții sa vina de la munca si sperând ca nici nu vor observa. Erau iluzii deșarte, ca ne-a tras mama o chelfaneala de ne-au sărit fulgii ! Era speriata de ce ni s-ar fi putut întâmpla noua, dar noi nu prea eram interesați; stiam doar ca ne meritam din plin bătaia si speram sa treacă cât mai repede perioada de pedeapsa, sa ne reluam joaca pe afara cu copiii. Sunt întâmplări tare faine si mi le voi aminti tot timpul cu plăcere!

Acum dacă te uiti pe strada nu mai vezi atât de multe persoane cu biciclete. Desi combustibilul e foarte scump, banii foarte putini, oamenii prefera sa meargă cu mașina peste tot. Știu cazuri care in fiecare luna își socotesc din putinii bani pe care îi iau, o cota permanenta de bani pentru benzina, lăsând poate pe planul doi lucruri sau nevoi care ar fi mult mai importante.
Ar mai fi de pomenit faptul ca unii oameni se plâng ca nu prea mai au unde sa tina o bicicleta, căci după revolutie a cam dispărut ideea de uscatorie, majoritatea fiind transformate in magazine de bloc sau o camera in plus la apartamentul cu care se invecinau. Deci, așa zisa democrație câștigata in '89, a cam rapus ideea de uscatorie de bloc așa cum o știam, frica de hoți e tot mai mare si multe lucruri s-au schimbat in...

Sunt multe chestiuni care pot fi aduse in discuție si tare m-as bucura sa le putem discuta împreuna aici, pe Facebook sau oriunde ne putem întâlni virtual si nu numai.
Pedalati cu încredere, caci va face bine atât vouă cât si celor din jur !

https://facebook.com/VremParcariDeBiciclete

Trimiteți un comentariu