9 mar. 2011

OPINIE PERSONALĂ

                  Azi 09.03.2011, între orele 13.00 - 15.00, am fost prezent la conferinţa de presă organizată de către Primăria mun. Alba Iulia pe tema ,,Parcul Custozza'', deoarece am vrut să iau singur informaţiile care mă interesează direct de la sursă, căci m-am săturat să fiu ,,întoxicat" cu fel şi fel de informaţii de la sursele ,,altora". Am pus întrebările care m-au interesat atât domnului primar cât şi arhitectului responsabil de proiect şi am primit răspunsurile la aceste întrebări.
                  Cred că lucrurile ar fi stat altfel dacă planurile care se văd în poze ar fi fost promovate de către primărie altfel decât până acum. Cred că primarul şi-a dat seama că la capitolul comunicare şi transparenţă oamenii din subordine pot face mult mai multe. Cred că din dorinţa de a realiza ceva, de a face ceva bun, poate şi datorită termenelor pe care le implică proiectele cu finanţare europeană au omis unele aspecte. Unul dintre aspecte (după părerea mea) ar fi dezbaterea publică făcută ca la carte. Dezbatere care în privinţa acestui parc ar fi trebuit să fie făcută separat, deoarece foarte multă lume este ataşată de acea zonă. Eu sunt unul dintre tinerii care au copilărit în jurul acelui parc.
                   Cred şi sper că nu vor cădea toţi arborii din Parcul Custozza. Sper să fie plantaţi în locul lor alţi arbori, dar mai mulţi. Nu mi-aş dori să văd tuia sau arbuşti care să fie doar de decor. Mi-ar plăcea să văd plantaţi arbori recomandaţi de specialişti în protejarea mediului înconjurător.
                  Din ceea ce am înţeles eu, atât Muzeul cât şi Sala Unirii au mari probleme cu umiditatea (mucegaiul) din cauza faptului că în timp s-au înălţat drumul de acces în zonă şi împrejurimile şi este nevoie de coborârea nivelului din jurul lor şi aducerea acestuia aproximativ la starea iniţială.
                  În ceea ce priveşte exact Parcul Custozza, nimic nu este bătut în cuie (sper din tot sufletul asta), deoarece lucrurile vor evolua pe măsură ce se va face descărcarea de sarcină arheologică. Se crede că în acea zonă vor fi descoperite vestigii, urme ale înaintaşilor noştri. Eu unul sper să şi fie aşa, iar dacă sunt descoperite să nu fie înlăturate de acolo ci să fie scoase la lumină şi restaurate (să atragă turiştii). Sper să nu fie aruncate în vreo pivniţă sau depozit al muzeului. Sper din tot sufletul ca reprezentarea grafică pe care am văzut-o azi pe masa din sala de consiliu a primăriei să nu semene nici pe departe cu ceea ce va fi la finalizarea lucrărilor. Îmi doresc din tot sufletul ca acest parc, îndrăgit de atâta lume, să fie cu adevărat o atracţie atât pentru locuitorii urbei, cât şi pentru turişti. Să fie o oază de răcoare în zilele toride de vară, aşa cum a fost până acum. Îmi doresc ca la finalul lucrărilor edilii acestui oraş să poată să sărbătorească, dar să mă mulţumească atât pe mine, cât şi pe ceilalţi cetăţeni care au fost indignaţi zilele acestea pentru că nu s-a ştiut exact despre ce este vorba. Îmi doresc ca în Alba Iulia, oraşul meu natal, primarul ales să promoveze mult mai mult ceea ce face încă dinainte de a se apuca de treabă, să folosească toate mijloacele şi canalele de comunicare pe care le are la dispoziţie pentru a se face auzit, să dezbată cu albaiulienii problemele de interes; Pentru a nu mai da ocazia oponenţilor politici (oricare ar fi ei) să ,,confişte'' un demers al cetăţenilor pentru a-şi face reclamă. Eu unul consider lucrurile ar fi stat altfel dacă ştiam mai multe despre acest proiect. Consider că domnul primar poate să îndrepte acest neajuns în viitor şi va ţine cont de ceea ce a propus azi unul dintre ziariştii prezenţi. Şi anume : să facă demersurile necesare ca în locul fiecărui arbore care se impune a fi tăiat să se planteze alţi 4 (patru) sau să sprijine demersuri de acest gen (acum să văd ONG-urile ,,dacă se bagă''). Eu unul voi merge voluntar să ajut la plantarea arborilor respectivi şi promit să mai conving şi pe alţii.
                  În ceea ce priveşte arborii din jurul Catedralei Catolice, în care este înmormântat Iancu de Hunedoara - marele luptator antiotoman pe a cărui piatră de mormânt scrie „S-a stins lumina lumii“, arbori la care făcea referire doamna sociolog Simona Branişte Zărnescu, se pare că primăria a primit sesizări chiar de la  administratorii acestui lăcaş de cult pentru a interveni în vederea toaletării acelor arbori, deoarece catedrala a fost renovată şi trebuie pusă în valoare, iar unii dintre ei afectează zidurile şi acoperişul.
                  Asta am reţinut eu din răspunsurile primite.

7 mar. 2011

Adio oraş, adio Cetate! Scrisoare deschisă către cei care iau decizii în oraşul Alba Iulia. De Simona Branişte Zărnescu, sociolog

,, Stimaţi edili şi arhitecţi responsabili, Sunt un cetăţean care obişnuieşte să se implice în viaţa oraşului. În 1998 am avut iniţiativa de a protesta împreună cu familia mea şi câţiva prieteni împotriva traficului prin porţile Cetăţii. Poate vă este greu să credeţi că acest fapt a fost posibil şi că a fost tolerat de autorităţi.
Am organizat în anul 2007 o tabără interdisciplinară de urbanism cu tema Integrarea Cetăţii în viaţa oraşului cu scopul găsirii unor soluţii urbanistice, peisagistice şi de arhitectură care să apropie locuitorii de Cetate. Tabăra a fost sprijinită financiar de către Primărie însă soluţiile nu au fost luate în considerare. În octombrie 2009, împreună cu câţiva tineri arhitecţi am editat o foaie de atitudine urbană,...............
În aceste zile se execută în Alba Iulia acel proiect pentru care propuneam o reevaluare în sensul păstrării şi reabilitării peisagistice a parcului Cetăţii. Opinia mea este că acest plan oferă soluţii discutabile din punctul de vedere al nevoilor cetăţenilor şi mă refer la reducerea de 6 ori a spaţiilor verzi din Cetate. Distrugerea unui parc e condamnabilă nu numai din punct de vedere ecologic cât şi social. Mulţi dintre noi suntem legaţi sentimental de acest parc. Mă opun categoric acestui plan de defrişare prin care este imitată Piaţa Mare din Sibiu şi susţin elaborarea unui proiect interdisiplinar de peisagistică şi urbanism.
Poate fiecare dintre dumneavoastră are un loc în oraş la care ţine, care l-a făcut să se simtă bine, care i-a indus o anumită atmosferă. Pentru mine acest loc este latura Catedralei romano-catolice cu acei copaci uriaşi care mi-au inspirat din adolescenţă o atmosferă europeană. Acolo şi numai acolo oraşul meu este european. Înţeleg din planul de urbanism că în curând acei copaci vor fi tăiaţi. Mă gândesc cu tristeţe şi cu un sentiment apăsător de resemnare la acest fapt pentru că înţeleg că cetăţenii nu mai pot schimba nimic din ce s-a stabilit deja de către dumneavoastră. N-o să-i mai pot arăta copilului meu locul meu preferat. E momentul unei despărţiri de ce am drag şi poate trebuie să-mi caut un loc frumos altundeva în lumea asta mare.''

Prezentul articol aparţine doamnei Simona Branişte Zărnescu, iar textul articolului poate fi găsit integral pe http://www.albaiulianul.ro