24 iun. 2011

NESIGURANŢĂ ŞI NEÎNCREDERE - HAOS GENERALIZAT - CORUPŢIE ÎN FLOARE

               Sunt foarte dezamăgit de ceea ce se întâmplă în ultimul timp în jurul meu. Niciodată nu am văzut mai multă nelinişte şi nesiguranţă la un loc, insă încerc să văd şi dincolo de haosul care se încăpăţânează să persiste în jurul nostru. Ceva îmi spune că tot ceea ce se întâmplă în ţara noastră e parcă premeditat şi ticluit întocmai ca să producă haos, dezordine şi neîncredere şi ultimele valori care mai erau cât de cât ,,aşezate'' la locul lor, să se piardă.

               Vorbesc despre nesiguranţa care după câţiva ani de ,,bine'' superficial s-a abătut asupra noastră. Vorbesc despre tot ceea ce unii au lăsat să se întâmple deliberat în ultimii 20 de ani şi ceea ce vor să schimbe alţii radical ,,în bine'', spun ei, într-un an sau doi.
               Cum naiba avem parte acum în 2011, de un sistem de stat îngreunat de zecile de mii de angajaţi la stat, care acum sufocă parcă bugetul ţării, dar nimenea nu se întreabă serios cine l-a lăsat să se ,,îngraşe'' atât de mult încât acum se sufocă. Spun asta deoarece nu pot să uit cum începând cu finalul lui 2004 şi până în 2008, la porţiile tuturor instituţiilor din MAI erau zeci, chiar sute de persoane care participau la diferite concursuri pentru a intra în sistem, pentru a acoperi deficitul de personal întocmai pentru a îndeplinii aşa-zisele bareme ale U.E. Dar la fel nu pot să uit cum înainte de toate astea unii dintre cei care făceau parte din comisiile de încadrare aveau o situaţie financiară medie sau chiar modestă, iar în 2011 situaţia lor e cu totul alta.
                Ei bine, acum în 2011 sistemul a devenit atât de greoi încât atârnă ca o piatră de moară la gâtul contribuabilului de rând, la gâtul întregului buget. A venit astfel momentul în care sistemul trebuie să slăbească, să fie mai suplu şi să-şi îndeplinească mai bine atribuţiile pentru care există; însă, cum să faci să slăbească un gânsac pe care l-ai îndopat chiar tu pentru a creşte mare şi frumos?! Foarte simplu şi radical: îi tai labele, aripile, coada şi îi iei şi din pene, dar îi laşi gâtul lung, la fel de gros ca şi corpul şi capul, fără să te gândeşti că gânsacului tău i-ai tăiat exact ceea ce avea nevoie poate pentru a se mişca şi poate ar fi putut slăbi natural pentru a deveni mai suplu......
             Ar fi bine ca aceste mult trâmbiţate disponibilizări să se facă prin respectarea unor criterii ce ţin de competenţă şi de la care să nu existe nici cea mai mică abatere sau derogare, nici măcar de natură socială (anumite aspecte) a celui disponibilizat. Dar cum tot ceea ce în ultimul timp a venit cu trâmbiţe şi larmă că se va face bine, cred că la fel va fi şi aici. Unii dintre cei cu adevărat competenţi vor pleca şi grosul de incompetenţi şi trântorii vor rămâne, chiar şi de vor fi nevoiţi să îşi desfăşoare activitatea pe o remuneraţie derizorie, iar cei care vor rămâne şi care fac treabă vor face şi treaba altora care, normal sunt nepregătiţi şi ,,nu ştiu cum''.
              Eu unul aş propune totuşi să fie îndepărtaţi din sistem toţi cei care au abateri şi sancţiuni administrative, în legătură cu servicul, sancţionate superficial am putea spune din moment ce se mai găsesc în sistem; toţi aceia care sunt dezinteresaţi de ceea ce înseamnă activitatea desfăşurată (poate fi verificată foarte uşor); toţi aceia care prin faptele lor şi activităţile desfăşurate încalcă codul de etică şi deontologie al lucrătorului MAI, dar şi toţi aceia care au îndeplinit funcţii de conducere şi care au avut atribuţii de control, însă nu şi-au făcut treaba aşa cum trebuia, din contră şi-au urmărit interesele, iar acum întregul sistem are de suferit de pe urma acţiunilor sau inacţiunilor lor.
              Eu unul îmi doresc un sistem mai suplu, cu oameni bine pregătiţi, care să-şi cunoască perfect atribuţiile şi competenţele şi să fie cu adevărat de folos întregii societăţi dar să fie şi pe măsura muncii lor plătiţi, însă cu siguranţă acest lucru nu se va întâmpla curând, căci interesele sunt altele momentan.
             Momentan e un haos generalizat de care unii profită şi prosperă, în care alţii se ascund pentru a nu-şi da seama nimeni cât de incompetenţi sunt, iar restul încă mai rabdă şi suportă cu gândul la speranţa că poate se va schimba ceva.
             Sper şi îmi doresc ca România să primească fonduri UE pentru a construi cel mai mare penitenciar destinat corupţiilor care îşi bat joc de banul public, care profită de funcţiile pe care le deţin pentru a obţine foloase necuvenite, care fac totul pentru a le merge numai lor bine. Existând posibilitatea să nu existe destule fonduri pentru acest lucru, sau chiar mai rău să fie furate, mă rog ca măcar pedepse extreme să avem şi noi. Tăiatul mâinilor să devină o practică uzuală în hotărârile instanţelor de judecată şi fac pariu că lucrurile se vor schimba. Chiar promit să îi ajut să-şi ducă ,,cafeaua'' la gură pe unii din cei pe care îi cunosc şi care ar putea fi în postura de a nu mai avea o mână sau chiar ambele din pricina ,,hărniciei'' lor care le-a adus prosperitate în ultimii ani.
                V-aş ruga să consideraţi acest text un pamflet, mai ales cei care se simt deranjaţi de anumite aspecte tratate. Lucrurile nu se vor schimba prea curând, aşa că incompetenţii, laşii, pupincuriştii şi corupţii vor exista încă. Dar să nu-i uităm şi pe ,,analfabeţii'', beţivii şi inapţii medical care continuă să-şi ducă veacul în sistem şi să-l sufoce încet, încet.
              Numai bine dragilor !!!

Trimiteți un comentariu