26 mar. 2011

România şi românii - o mare sursă de......PROFIT !

   
            Din păcate ceea ce se întâmplă în România anului 2011, nu este decât rezultatul unei ,,reţete de mare succes'', o reţetă aplicată încă din anii '90, care nu urmăreşte decât transformarea marii mase a populaţiei într-o populaţie de consum, de tip ,,turmă''. România şi românii au devenit o bună sursă de profit pentru alţii, dar în acelaşi timp pentru unii din semenii noştrii, aşa-zişi ,,băieţi deştepţi''.
         Aceşti băieţi deştepţi care nu fac altceva decât să profite de haosul din România, de haosul legislativ, sau mai bine zis vidul legislativ. Şi asta pentru că avem mii de legi cârpite, care lasă loc la n'şpe mii de interpretări, întocmai pentru ca această ,,reţetă'' să fie una de succes. 
           Ceea ce am văzut ieri 25.03.'11, la diferite televiziuni, pe diferite site-uri de ştiri, cum românii se calcă în picioare pentru un litru de ulei, mi-a creat o stare tare aiurea. Înţeleg că mai nou e la modă, să te baţi pentru promoţii sau reduceri oferite de marile lanţuri de magazine, şi că vorba aia: ,,doar şi la străini e la fel''. O fi ăsta un nou mod de viaţă, unul pe care românii se pare că îl îmbrăţişează din ce în ce mai mult?! Nu ştiu. Dar ştiu că ceva din ceea ce am văzut azi, seamănă izbitor de mult cu imaginile cozilor de dinainte de '89 şi totuşi, în acelaşi timp, cred că ceva e foarte diferit.
         Deşi în anul 1989 aveam doar şapte ani, ţin minte şi acum acele ,,cozi'' făcute din sticlele de lapte, care se înşiruiau dimineaţa de-a lungul zidului alimentării din cartier. Erau acele sticle lăsate de cu seară ,,să ţină rândul''; rând care de cele mai multe ori era tratat cu respect şi ,,nimeni nu se băga în faţă''. Asta ţin minte despre acele vremuri ,,comuniste'', dar mai ţin minte şi faptul că oamenii se tratau reciproc cu mai mult respect. Poate şi datorită faptului că, pe vremea aceea, respectul de sine mai însemna ceva. Sau poate că, pe vremea aceea, respectul şi disciplina ,,de frica autorităţilor'' dădea roade. Acel tip de roade pe care unii l-au blamat şi au reuşit să facă în aşa fel ca majoritatea să îmbrăţişeze ideea că, avem nevoie de o schimbare, avem nevoie de aşa-zisa ,,democraţie''.
         Ei bine, ironia sorţii face ca după 20 de ani  de ,,democraţie'', să revenim, dar la o altfel de coadă. De data aceasta coada e formată din oameni, care în ultimii 20 de ani au fost o populaţie de cobai, pe care s-a dat liber la experimente sociale. Oameni care, poate datorită disperării, au ajuns să se calce unii pe alţii în picioare; oameni care prin comportamentul lor ,,democratic'' devin sursă de rating pentru agenţiile de ştiri. Oameni care, prin modul cum au fost trataţi, au trecut în ultimii douăzeci de ani prin prea puţine stări de fericire, dar au avut din plin parte de dezamăgire. Au fost aduşi în situaţia când nu le mai pasă unii de alţii, şi poate astfel şi-au pierdut şi respectul de sine.
         Pentru ce fel de viitor şi-au dat viaţa eroii din '89? Câţi copii mai trebuie să înghită ideea că fac parte dintr-o generaţie de sacrificiu ? Câte generaţii de sacrificiu trebuie să mai fie, până la îndeplinirea visului din '89?
        Consider că România a ajuns în ultimii ani o mare piaţă de desfacere, românii au ajuns o populaţie de consum şi se fac mari eforturi să fim dresaţi şi dirijaţi spre această direcţie. N-ar fi un lucru rău, dacă eforturile ar fi canalizate într-o direcţie bună, într-o direcţie sănătoasă, care să facă din români un popor mai civilizat per ansamblu.
        Din păcate, refuzăm parcă să gândim, acceptăm toate criticile, analizele şi studiile altora despre noi şi facem asta fără să ,,şcrâşnim''. Acceptăm parcă ideea că nu se mai poate face nimic, că n-are rost să ne mai zbatem, că asta e.
        Acceptăm ideea indusă a unora, că :
              ,,Trăim în România şi asta ne ocupă tot timpul!''
             - apropo domnule Mircea Badea, v-aţi gândit vreodată că, prin modul cum o spuneţi, s-ar putea fără voia dumneavoastră binenţeles, să induceţi în mintea oamenilor, în subconştientul lor, ideea constantă că nu mai există scăpare ?! Ideea că oricât ar vrea să creadă că se mai poate face ceva, că poate dacă încearcă să facă ceva, s-ar putea să se întoarcă înaintea lor ?
               Cu toată admiraţia şi stima pe care o port pentru persoana dumneavoastră, pentru rezultatele dumneavoastră, îmi permit să vă rog următoarele :
               Vă propun să schimbaţi această frază deosebit de nocivă pentru conştientul şi subconştientul românilor, în ceva de genul :

   ,,TRĂIM ÎN ROMÂNIA ŞI E TIMPUL SĂ FACEM CEVA!''
                                          sau
       ,,TRĂIM ÎN ROMÂNIA ŞI E TIMPUL SĂ MUNCIM!''
                 
          Cine ştie  poate unora, dintre cei care vă urmăresc, le treziţi anumite gânduri pozitive, că s-ar mai putea face ceva pentru a scoate ţara asta din vălul de ceaţă în care se chinuie unii să ne ţină de mult timp. Poate le treziţi ideea că prin muncă, voinţă şi o gândire pozitivă, ţara asta atât de frumoasă şi bogată şi-ar putea recăpăta locul de cinste pe care urmaşii noştrii l-au dobândit cu sânge. 
           Consider că o asemenea gândire pozitivă ar trebui să fie preluată de toţi oamenii de presă, de toţi formatorii de opinie şi să o transmită constant prin toate canalele de comunicare avute la dispoţiţie.

         EU REFUZ să cred ceea ce vreau alţii să cred, ce îmi ,,impun'' alţii. Eu refuz mă mai comport ca unul care face parte dintr-o populaţie de consum, ca unul care este manipulat zi de zi prin toate mijloacele posibile, că aşa este bine...., că aşa trebuie.... Eu cred că nu degeaba se zbat atâţia să ne ţină închişi la minte, să ne creeze falsa impresie că suntem pierduţi.
       Unii pot spune că delirez, e dreptul lor la opinie, dar eu continui să cred că ţara asta şi noi românii avem foarte multe lucruri bune de arătat.
       Avem dreptul la viitorul nostru, nu la ceea ce vor alţii pentru noi !

P.S.: Nu suntem chiar cu toţii aşa. Sau dacă am fost, cred că e timpul să arătăm că nu mai putem fi prostiţi cu doi mici şi o găleată cu făină şi ulei !

      Un articol de....... rumegat bine !


Trimiteți un comentariu