9 mar. 2011

OPINIE PERSONALĂ

                  Azi 09.03.2011, între orele 13.00 - 15.00, am fost prezent la conferinţa de presă organizată de către Primăria mun. Alba Iulia pe tema ,,Parcul Custozza'', deoarece am vrut să iau singur informaţiile care mă interesează direct de la sursă, căci m-am săturat să fiu ,,întoxicat" cu fel şi fel de informaţii de la sursele ,,altora". Am pus întrebările care m-au interesat atât domnului primar cât şi arhitectului responsabil de proiect şi am primit răspunsurile la aceste întrebări.
                  Cred că lucrurile ar fi stat altfel dacă planurile care se văd în poze ar fi fost promovate de către primărie altfel decât până acum. Cred că primarul şi-a dat seama că la capitolul comunicare şi transparenţă oamenii din subordine pot face mult mai multe. Cred că din dorinţa de a realiza ceva, de a face ceva bun, poate şi datorită termenelor pe care le implică proiectele cu finanţare europeană au omis unele aspecte. Unul dintre aspecte (după părerea mea) ar fi dezbaterea publică făcută ca la carte. Dezbatere care în privinţa acestui parc ar fi trebuit să fie făcută separat, deoarece foarte multă lume este ataşată de acea zonă. Eu sunt unul dintre tinerii care au copilărit în jurul acelui parc.
                   Cred şi sper că nu vor cădea toţi arborii din Parcul Custozza. Sper să fie plantaţi în locul lor alţi arbori, dar mai mulţi. Nu mi-aş dori să văd tuia sau arbuşti care să fie doar de decor. Mi-ar plăcea să văd plantaţi arbori recomandaţi de specialişti în protejarea mediului înconjurător.
                  Din ceea ce am înţeles eu, atât Muzeul cât şi Sala Unirii au mari probleme cu umiditatea (mucegaiul) din cauza faptului că în timp s-au înălţat drumul de acces în zonă şi împrejurimile şi este nevoie de coborârea nivelului din jurul lor şi aducerea acestuia aproximativ la starea iniţială.
                  În ceea ce priveşte exact Parcul Custozza, nimic nu este bătut în cuie (sper din tot sufletul asta), deoarece lucrurile vor evolua pe măsură ce se va face descărcarea de sarcină arheologică. Se crede că în acea zonă vor fi descoperite vestigii, urme ale înaintaşilor noştri. Eu unul sper să şi fie aşa, iar dacă sunt descoperite să nu fie înlăturate de acolo ci să fie scoase la lumină şi restaurate (să atragă turiştii). Sper să nu fie aruncate în vreo pivniţă sau depozit al muzeului. Sper din tot sufletul ca reprezentarea grafică pe care am văzut-o azi pe masa din sala de consiliu a primăriei să nu semene nici pe departe cu ceea ce va fi la finalizarea lucrărilor. Îmi doresc din tot sufletul ca acest parc, îndrăgit de atâta lume, să fie cu adevărat o atracţie atât pentru locuitorii urbei, cât şi pentru turişti. Să fie o oază de răcoare în zilele toride de vară, aşa cum a fost până acum. Îmi doresc ca la finalul lucrărilor edilii acestui oraş să poată să sărbătorească, dar să mă mulţumească atât pe mine, cât şi pe ceilalţi cetăţeni care au fost indignaţi zilele acestea pentru că nu s-a ştiut exact despre ce este vorba. Îmi doresc ca în Alba Iulia, oraşul meu natal, primarul ales să promoveze mult mai mult ceea ce face încă dinainte de a se apuca de treabă, să folosească toate mijloacele şi canalele de comunicare pe care le are la dispoziţie pentru a se face auzit, să dezbată cu albaiulienii problemele de interes; Pentru a nu mai da ocazia oponenţilor politici (oricare ar fi ei) să ,,confişte'' un demers al cetăţenilor pentru a-şi face reclamă. Eu unul consider lucrurile ar fi stat altfel dacă ştiam mai multe despre acest proiect. Consider că domnul primar poate să îndrepte acest neajuns în viitor şi va ţine cont de ceea ce a propus azi unul dintre ziariştii prezenţi. Şi anume : să facă demersurile necesare ca în locul fiecărui arbore care se impune a fi tăiat să se planteze alţi 4 (patru) sau să sprijine demersuri de acest gen (acum să văd ONG-urile ,,dacă se bagă''). Eu unul voi merge voluntar să ajut la plantarea arborilor respectivi şi promit să mai conving şi pe alţii.
                  În ceea ce priveşte arborii din jurul Catedralei Catolice, în care este înmormântat Iancu de Hunedoara - marele luptator antiotoman pe a cărui piatră de mormânt scrie „S-a stins lumina lumii“, arbori la care făcea referire doamna sociolog Simona Branişte Zărnescu, se pare că primăria a primit sesizări chiar de la  administratorii acestui lăcaş de cult pentru a interveni în vederea toaletării acelor arbori, deoarece catedrala a fost renovată şi trebuie pusă în valoare, iar unii dintre ei afectează zidurile şi acoperişul.
                  Asta am reţinut eu din răspunsurile primite.
Trimiteți un comentariu